Cauzele si factorii de risc in cazul cancerului de colon

Diagram of the Human Intestine.Image via Wikipedia

Orice influenteaza posibilitatea contractarii unei boli, cum ar fi cancerul, poate fi calificat drept factor de risc. Forme diferite de cancer au factori de risc diferiti. In prezent nu putem indica cu certitudine cauzele aparitiei cancerului de colon, dar stim ce poate mari riscul de a contracta boala. Printre factorii de risc in cazul cancerului de colon se numara:

Varsta. Pe masura ce imbatraniti creste riscul sa dezvoltati o forma de cancer de colon. Acesta adesea apare la adulti cu varste de peste 50 de ani, dar poate aparea si la varste mai tinere.
Rasa si etnia. Afro-americanii prezinta cel mai mare risc de a contracta cancer de colon, mai mare decat oricare alta etnie, desi nu este clar de ce. Evreii de descendenta europeana sunt de asemenea printre cei mai predispusi sa faca cancer de colon. Mai multe mutatii genetice ereditare au fost identificate in randurile acestor evrei, acestea contribuind la cresterea riscurilor de a face cancer de colon.
Istoria medicala personala. Daca aveti polipi, mici excrescente in colon, riscul de a contracta cancer de colon creste. Procentul de cazuri de cancer de colon dezvoltate din polipi se situeaza intre 70-90%, dar extirparea acestora reduce aceste riscuri. Odata indepartate, ele pot reaparea, de aceea analizele periodice de identificare a cancerului de colon reprezinta o parte vitala a mentinerii sanatatii duneavoastra. De asemenea, sunteti predispusi la cancer de colon daca suferiti de inflamari ale intestinelor.
Genetica. Doua sindromuri mostenite genetic sunt de obicei asociate cu o crestere riscului de cancer de colon, si anume: polipii colonici adenomatosi si sindromul cancerului ereditar fara polipi. Aproximativ 5% dintre cazurile de cancer de colon au la baza un sindrom mostenit.
Factori legati de stilul de viata. Stilul de viata este legat cancerul colorectal; de fapt, conexiunea dintre dieta, greutate, miscare si riscul de cancer este printre cele mai puternice pentru orice tip de cancer.
Anumite diete. O alimentatie bogata in carne rosie (vita, miel sau ficat) si carne procesata (hot dog, carnati, mezeluri) poate mari riscul de aparitie a cancerului de colon. Dietele ce includ multe legume si fructe sunt asociate cu scaderea riscului de cancer.
Diabet tip II. Oamenii cu diabet tip II (de obicei fara dependenta de insulina) sunt predispusi la aparitia cancerului de colon. Atat diabetul tip II, cat si cancerul de colon au aproximativ aceiasi factori de risc (cum ar fi greutatea in exces).
Alti factori de risc posibili. Au fost identitficati numerosi alti factori asociati riscului contractarii cancerului de colon, cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul, obezitate, alte tratamente anterioare pentru cancer si schimburile de noapte.
Un studiu a aratat ca riscul de aparitie a cancerului de colon la femei este mai mare daca acestea lucreaza 3 schimburi de noapte pe luna timp de cel putin 15 ani. Autorii studiului sugereaza ca schimbarile in nivelurile de melatonina a corpului (hormon sensibil la schimbarile de lumina) pot fi de vina. Se efectueaza mai multe cercetari pentru a confirma sau infirma acesta ipoteza.

No comments:

Post a Comment