Cum se pune un diagnostic de cancer de colon

:en:Colorectal cancer, gross appearance of an ...Image via Wikipedia

Pentru unii, un diagnostic de cancer de colon apare dupa luni intregi de incercari de elucidare a diferitelor simptome, in timp ce alti primesc aceasta veste dupa o banala colonoscopie. Desi exista multe metode de a ajunge la un diagnostic de cancer de colon, toate au in comun acelasi lucru: necesitatea efectuarii unei analize pe mostre de tesut pentru a confirma instalarea cancerului.

Semnele cancerului de colon
Majoritatea oamenilor care fac cancer de colon nu prezinta niciodata semne de boala sau simptomele specifice. Acest lucru se intampla deoarece in stadiile incipiente tumorile rareori cauzeaza simptome. Cineva care este diagnosticat tarziu cu cancer de colon este foarte probabil sa fi avut una sau mai multe simptome asociate cu cancerul de colon, cum ar fi crampe stomacale sau pierderi bruste in greutate.

Teste pentru cancerul de colon
Exista cinci teste dintre care puteti alege atunci cand faceti o analiza de rutina pentru identificarea cancerului de colon: testarea scaunului, clisma cu bariu, colonoscopie virtuala, sigmoidoscopia si colonoscopia. Fiecare are avantaje si dezavataje, asa ca mai bine consultati medicul pentru a afla care este cea mai potrivita pentru dumneavoastra.
Cand este suspectata prezenta cancerului de colon o colonoscopie este o optiune buna pentru ca ii permite doctorului dumneavoastra sa va examineze intregul colon cu o camera micuta. Un colonoscop poate fi folosit pentru a efectua o biopsie pe oricare parte a colonului banuita de doctor ca ar putea fi canceroasa.

Biopsia colonului
Biopsia este prelevarea si examinarea tesuturilor, celulelor si fluidelor din corp. In ceea ce priveste utilizarea acestei metode pentru a pune un diagnostic de cancer de colon, biopsia este prelevarea si analiza tesutului din colon. Niciun diagnostic de cancer de colon nu este final pana cand o mostra de tesut prelevata din colonul dumneavoastra nu este analizata in laborator pentru a confirma / infirma existenta celulelor canceroase.

Este important de retinut ca si doctorii sunt oameni, asadar nu numai noi ca pacienti ne putem insela. Cand este vorba de cancer, o greseala cat de mica poate avea consecinte devastatoare, asa ca de ce sa nu va ajutati doctorul? Aici sunt cateva sfaturi:

1. Discutati despre cancerul de colon
Varsta este factorul numarul 1 in cazul cancerului de colon, asa ca se practica incurajarea pacientilor sa mearga la analize, chiar si in absenta simptomelor. Dar daca aveti peste 50 de ani si doctorul dumneavoastra nu deschide acest subiect, ar trebui sa-l abordati dumneavoastra.
2. Discutati optiunile dumneavoastra in materie de analize
Un diagnostic de cancer de colon poate fi obtinut printr-o varietate de metode si analize. Fiecare are avantaje si dezavantaje, asa ca intrebati-va doctorul pentru a vedea ce va recomanda.
3. Discutati planul de rezerva
Daca analizele dumneavoastra preliminarii arata ca mai sunt necesare o serie de teste, rugati doctorul sa va dea detalii: care sunt posibilitatile? Ce teste intentioneaza sa mai faca? Cat de curand ar trebui sa va intoarceti la consult?
Ganditi-va ca un diagnostic de cancer de colon pus tarziu din cauza analizelor aprofundate necorespunzatoare este acuzatia principala in mai mult de jumatate din procesele de malpraxis intentate.
4. Povestiti intreaga istorie medicala a familiei
Credeti ca faptul ca sora dumneavoastra a suferit de cancer ovarian este irelevant? Mai ganditi-va o data. Istoria medicala a familiei poate avea un impact major asupra riscului dumneavoastra de a face cancer de colon.
5. Incredeti-va in instinctele dumneavoastra
Doctorul poate gresi, deci daca considerati necesar cereti opinia unui alt doctor sau poate doi.
Reblog this post [with Zemanta]

No comments:

Post a Comment