Mancati corect pentru a preveni cancerul de colon

Grains + chickenImage by kevincrumbs via Flickr


M-am luptat cu cancerul de colon ani de zile, am stat luni intregi prin spital facand numeroase tratamente si as fi putut sa previn totul avand putin mai multa grija cu alimentatia mea. De ce sa ignorati acest aspect al vietii dumneavoastra, cand va poate feri de cancer? Legatura dintre dieta si aparitia cancerului de colon este atat de stransa incat invatand sa faceti alegeri sanatoase in ceea ce priveste mancarea puteti influenta gradul dumneavoastra de risc in a dezvolta sau aceasta boala.
Cheia dietei strategice de prevenire a cancerului de colon este includerea cat mai multor legume si fructe (in special legume) in meniul dumneavoastra zilnic și eliminarea treptata a grasimilor din alimentatie. Dovezile care sustin faptul ca un consum regulat de legume previne cancerul (cancer de colon, de plamani sau prostata) incep sa apara. Un studiu efectuat pe 750.000 de persoane pe o perioada de 8 ani de zile a evidentiat o importanta scadere in riscul aparitiei cancerului de colon la femeile si barbatii care mancau multe legume. Cand cancerul colorectal se dezvolta totusi, consumul unor legume cum ar fi brocoli sau varza pot avea ca efect ameliorarea formei bolii.

Legume
Legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza alba sau varza de Bruxelles, sunt in general cele mai bune pentru dumneavoastra. Ele ofera mari cantitati de vitamina A si C si cantitati moderate de vitamina B, potasiu si fier.
Radacinoasele si bulbii, cum ar fi morcovii, sfecla, ceapa si cartofii sunt importante surse de fibra, vitaminele B si C si minerale, cum ar fi potasiu si magneziu. Brocoli, anghinarele si telina va ofera vitamina A, C si E, vitaminele B, fier, calciu, potasiu.
Legumele (fasolea si mazarea) pot asigura o diversitate de nutrienti si necesarul de proteine. Totusi, ele nu asigura tot ce are organismul nevoie pentru un echilibru proteic complet – cerealele pot asigura acest echilibru.
Acidul folic, care asigura protectie impotriva canceruli de colon, se gaseste in plantele cu frunze mari, cereale si legume.

Fructe
Fructele contin multe vitamine, mai ales vitaminele A si C. Ele va mai ofera si minerale, alti nutrienti si fibre. Cele mai bune fructe impotriva cancerului de colon sunt pepenele galben, mango, papaya, caisele uscate si fructele boabe.
Fructele se impart in urmatoareale grupe:
· Fructe cu samburi – incluzand mere, cirese, piersici, pere, nectarine, struguri.
· Citrice - portocale, grapefruit si lamai.
· Pepeni – pepenele rosu, pepenele galben.
· Fructe tropicale – incluzand kiwi, papaya, ananas.

Graul, orezul, ovazul si porumbul sunt printre cele mai raspandite si cunoscute cereale. Graul este baza pentru faina, paine si cerealele pentru micul dejun. Unii nutritionisti avertizeaza ca metodele moderne de procesare a produselor alimentare adesea distrug proprietatile benefice ale cerealelor integrale. De exemplu, in procesul de fabricare a fainii albe este inlaturat stratul exterior de pe boaba si este folosit doar germenul. Acest proces are loc pentru a face aluatul sa creasca mai bine si sa ramana proaspat cat mai mult timp, dar este distrusa partea bobului care functiona ca sursa de fibre. Din acest motiv este mai bine sa consumam paine, produse de panificatie si paste din cereale integrale.
Procesarea orezului are aproximativ aceleasi efecte, indepartand toti nutrientii. Tot orezul este la inceput orez brun. In timpul procesarii, este indepartat stratul exterior, lasand bobul alb. Orezul brun este mai hranitor decat cel alb.
Pentru a preveni cancerul de colon, alimentatia dumneavoastra ar trebui sa includa o gama larga de nutrenti, mari cantitati de fibre si putine grasimi. Marind cantitatea de legume si fructe consumate zilnic si alegand produse din cereale integrale veti miscora simtitor riscul de aparitie a cancerului de colon.

No comments:

Post a Comment